В одній з серій улюбленої кулінарної передачі “Маленька паризька кухня” підгледіла рецепт із чарівною французькою назвою “Іль флотан”. Та дослівний переклад мені якось не дуже припав до смаку. Тож я трохи його переосмислила:) В мене вишли – кремові острови. Це – французька класика, яку ви цілком можете відтворити вдома. Рецепт трохи заморочливий, бо треба трохи часу на приготування крему, меренги та охолодження. Але результат вас неодмінно потішить та й складники, думаю, знайдуться на будь-якій кухні. Якщо не хочете морочитись з праліне – просто посипте смаженими горіхами. А крем ви цілком можете приготувати заздалегідь. Коли прийдуть гості – швиденько збийте меренгу і поєднайте всі складові у креманках. Текстури тут – неймовірні! Ніжний крем, пухка меренга та хрумкі горішки. Отже, якщо я вас ще не налякала, нумо готувати!
Час на приготування 30 хвилин
Час на охолодження: 1 година
Вам знадобиться:
Для заварного крему:
- 500 грамів молока
- Ваніль
- 4 жовтка
- 80 грамів цукру
Для праліне:
- 75 грамів цукру
- 25 грамів води
- 50 грамів подрібнених горішків
Для меренги:
- 2 білка
- чайна ложка лимонного соку
- 40 грамів цукрової пудри
Приготування:
- Молоко з ваніллю доводите до кипіння на плиті.
- Жовтки перемішуєте з цукром. Гаряче молоко порціями вливаєте до жовтків. Повертаєте все у сотейник і ставите на плиту. Доводите майже до кипіння. Постійно помішуйте, щоб крем не прилип. Консистенція має бути, як у густих вершків.
- Готовий крем накрийте харчовою плівкою, щоб вона торкалася крему, та поставте в холодильник на годинку, щоб він застиг.
- Візьмемося за праліне. Цукор та воду доведіть до кипіння і зваріть карамель. Краще робити це в ковші або на сковорідці з антипригарним покриттям.
- Доводите карамель до коричневого кольору і кидаєте подрібнені горіхи або ж мигдалеві пелюстки. Швиденько перемішуєте і викладаєте на пергамент тонким шаром. Ну або таким тонким, як тільки зможете:) Карамель швидко застигає.
- Коли застигне – ламаєте на шматочки. Можете пропустити цей момент і просто посипати ваші кремові острови підсмаженими горішками.
- Беремося до меренги. Закип’ятіть воду.
- Поки вона гріється, білки збийте в піну з чайною ложкою лимонного соку.
- Додайте цукрову пудру і збийте до міцних піків. Коли перевертаєте миску, меренга не має з неї випадати.
- З допомогою двох ложок сформуйте кульки і викладіть у кип’яток. Варіть півхвилинки. Переверніть на інший бік – і ще півхвилинки. Витягніть на тарілку шумовкою.
- Коли все готово, крем розлийте у креманки. Зверху покладіть меренгу і прикрасьте праліне або горішками.
Смачного!