Фруктовий зефір.

Ви любите зефір? Не відповідайте. Думаю, його люблять усі;) Смакота родом з радянського дитинства підкорила багатьох. Але я не дуже люблю зефір магазинний. Це приторно-солодка суміш з довгим терміном зберігання не для мене. Якось спробувала зробити вдома ягідний. Але з нього вийшло рідкувате суфле. Все застигло і було смачно, але текстура була трохи не така, як треба і занадто м’яка. І ось, нарешті, знайшла у інстаграмної подруги рецепт – просто ідеальний! Зробила з нього на смородиновому і навіть на манговому пюре. Все вийшло ідеально! Хоча попереджаю – з ним доведеться трохи поморочитися. Перший етап – приготування пюре, а вже наступного дня другий – самого зефіру. Але ваші зусилля вартуватимуть того! Ніжна текстура з помірною солодкістю та кислинкою просто надзвичайна. Отже, якщо ви зефірний маньяк і прагнете чогось новенького, нумо готувати фруктовий зефір! 

Час на підготовку: 20 хвилин

Час на приготування: 30 хвилин

Вам знадобиться:

  • 400 грамів ягід
  • 150 грамів цукру
  • 5 грамів пектину (або 2 чайних ложки желфіксу)
  • 1 білок
  • 150 грамів води
  • 10 грамів агару
  • 200 грамів цукру
  • 150 грамів глюкозного сиропу (можна замінити на цукор)

Приготування:

  1. Ягоди кладете у сотейник. Додаєте 100 грамів цукру. Заморожені розморожувати не треба. Просто перемішуєте з цукром і ставите на маленький вогонь. Періодично помішуєте, аби не пригоріли. Можете також скористатися замороженим пюре. Я пробувала робити з суміші манго та яблука а також чорної смородини. Беріть будь-які ягоди або фрукти, які вам до смаку.
  2. Як маса закипить, пробиваєте блендером до однорідності.
  3. Повертаєте на вогонь, додаєте 50 грамів цукру, змішаного з пектином. Пектин можна купити в магазині для кондитерів. Або ж берете Желфікс, який продається у будь-якому супермаркеті. Ваше завдання – зварити густий джем. Варите і помішуєте, поки пузирі зверху пюре будуть дуже повільно лопатися, а слід від лопатки повільно затягуватиметься. Пересипаєте суміш у банку, хай вистигне до кімнатної температури і ставите на пару годин в холодильник. Або ще ліпше – на ніч.
  4. Як все охолоне, перекладаєте пюре у чашу міксера або у миску. Якщо ви маєте стаціонарний міксер – ви щасливчик. Я маю лише ручний Мулінекс на 450 ват. І він теж непогано впорався з завданням. До пюре додаєте білок.
  5. В сотейник кладете 10 грамів агару (продається у супермаркетах, навіть в АТБ. Дивіться на полицях зі спеціями, желатином і всяким таким добром). Додаєте 150 грамів води і ставите на малий вогонь. Зважуєте в окрему миску 200 грамів цукру та 150 глюкозного сиропу. Він продається в магазинах для кондитерів. Не маєте його – візьміть стільки ж цукру. Не забувайте помішувати ваш агар на плиті, поки він не почне кипіти.
  6. Додаєте до агару глюкозний сироп з цукром (або ж загалом 350 грамів цукру, якщо не маєте сиропу). Перемішуєте. Засікаєте 7 хвилин. Скоро він почне кипіти і пузиритися. Готовий сироп після 7 хвилин варки трохи осяде і стане жовтуватого кольору.
  7. Тим часом міксером збиваєте на середній швидкості пюре з білком поки маса не збільшиться у розмірах і не побілішає. Не забувайте помішувати агар на плиті.
  8. Як час варки сиропу мине, збільшуєте швидкість міксеру на максимальну і починаєте тонкою цівкою вливати сироп у фруктову суміш по стінці миски. Як виллєте увесь – скористайтеся кнопкою турбо на міксері. Готова маса має важко перемішуватися вінчиками і тримати форму. 
  9. Перекладаєте її у кондитерський мішок і відсажуєте зефіринки на пергамент. Не маєте мішка – викладіть у форму, присипану цукровою пудрою. Як стабілізується, поріжете на шматочки. Залиште зефір на пару годин або на ніч для стабілізації.
  10. Готовий фруктовий зефір посипте цукровою пудрою і подавайте!

Рецепт звідси

Залишити відповідь