Штолен.

Третій рік поспіль всередині грудня я печу штолени. Свято близько! А в квартирі неймовірний аромат прянощів, цедри та горіхів. А все чому? Тому, що печуться штолени! Це різдвяні кекси родом з Німеччини. Ніжне сирне тісто приховує в собі багацько сухофруктів, що купалися дві доби у запашному трав’яному лікері або ромі, цукати, смажений мигдаль, цедру, корицю, імбир та гвоздику. Для ще більш карколомного аромату штолен має полежати кілька тижнів у прохолодному місці гарно закутаний. Аби йому вистачило сил долежати до Різдва, кекс просочується найжирнішим вершковим маслом та щедро посипається цукровою пудрою. Головне, аби у вас вистачило терпіння до свят не з’їсти його! Я не зраджую цьому рецепту. Адже він простий і автентичний. Отже, якщо ви ще не пробували цієї чудо-смакоти, нумо готувати!

Час на витримку фруктів у алкоголі – 1-2 доби

Час приготування тіста 20 хвилин

Час на випічку: 1 година

Вам знадобиться (на більші 2 або 4 менші штолени):

  • 550-600  грамів борошна
  • 15 грамів розпушувача 
  • 250 грамів цукру
  • 250 грамів найжирнішого творогу  
  • 250 грамів вершкового масла 82%
  • 2 яйця
  • 200 грамів мигдалю
  • 200 грамів родзинок
  • 100 грамів сушених журавлини або вишні
  • 200 грамів рому або коньяку
  • 100 грамів апельсиновых та лимонних цукатів
  • цедра и сік 1 лимона
  • цедра апельсина
  • по половині чайної ложки кориці, імбиря, гвоздики.

Для пропитки та декору:

  • 100 грамів вершкового масла
  • 300 грамів цукрової пудри

Увага! Всі складники мають бути кімнатної температури!

Приготування:

  1. За добу до випічки залийте родзинки та журавлину будь-яким міцним та запашним алкоголем. Це може бути ром, коньяк, бехеровка, або міцний трав’яний лікер чи настоянка. Головне – аромат та високий градус. Накрийте кришкою та лишіть у холодильнику.
  2. У день випічки розігрійте духовку до 180 градусів.
  3. У велику миску покладіть масло кімнатної температури та цукор. Збийте у пишну білу масу хвилин 5 на високій швидкості міксера.
  4. Додайте яйця, знову збийте до однорідності.
  5. Додайте творог, лимонний сік та цедру, апельсинову цедру, корицю, гвоздику та імбир. Збийте до однорідності.
  6. Просійте зверху борошно, змішане з розпушувачем. Замісіть тісто. Воно буде липке та ніжне.
  7. Вмішайте посічений мигдаль. Пропоную купити сирий та хвилин 10 запекти його в духовці. Так він буде ароматнішим. Горішки можна розтовкти у ступці або посікти ножем. Шматочки не мають бути надто дрібні. Я люблю, коли вони геть різного розміру.
  8. Додайте журавлину та родзинки з ромом, цукати. Ще раз гарненько перемішайте. Сухофруктів буде багато і вам знадобиться трохи зусиль, аби їх вмісити.
  9. Тісто розділіть на 2 або 4 частини. У вас вийде 2 кілограмових або 4 півкілограмових буханці. Вони гарно піднімаються у духовці. Скачайте шматок тіста у кулю. Потім розкачайте по колу, аби вийшов круглий корж товщиною десь у сантиметр-два. Згорніть один бік тіста всередину, на нього покладіть протилежний край. Штолен символізує сповите немовля – Ісуса. Тому у вас має вийти кекс у формі загорнутого дитинчати:)
  10. Покладіть штолени на деко з пергаментом та випікайте десь годину. Кекси мають піднятися та стати рум’яними. Час випікання може різнитися в залежності від духовки. Пильнуйте!
  11. Готові штолени витягніть з духовки. Ще гарячим намажте вершковим маслом, посипте товстим шаром цукрової пудри та лишіть вистигати. Коли охолонуть, загоріть у фольгу або пергамент і покладіть у темну шафку або донизу холодильника на кілька тижнів визрівати до Різдва. Так тісто ще краще просочиться усіма неймовірними ароматами. Але втриматися і дотерпіти буде дуже важко! Тому я випікаю одразу кілька партій. З’їсти одразу і собі і друзям на подарунки до свят.

Смачного!

Рецепт звідси

6 Replies to “Штолен.”

  1. Юліє, а якщо є тільки віскі та абсент, що краще використати? Мабуть віскі?

    1. Думаю, що ліпше тут все таки пасуватиме віскі

  2. І чи пробували Ви замість сушеної журавлини додавати курагу, наприклад? І можна, мабуть, мигдаль навпіл з фундуком?

    1. Насправді, можете брати все, що вам смакуватиме. Тут будь-які горішки будуть в нагоді. І сухофрукти також. Я, наприклад, не дуже люблю курагу. Але якщо вам подобається, чому ні?;)

  3. Юлічка, дякую за класний рецепт! Я дещо поекспериментувала з інгредієнтами , але за основу брала саме його) Ти супер)

    1. Дякую, Мариночко! Дуже приємно!:)

Залишити відповідь