Різдвяне шоколадне поліно.

Це – традиційний різдвяний смаколик для французів. І що тут скажеш? Вони знаються на випічці! А якщо це ще й надзвичайний кондитер П’єр Ерме – це вже неодмінний знак якості. В мене є його книга про шоколад. Більшість рецептів там – замудрені та складні. Але цей – легенький. Бісквіт, сироп, крем – і різдвяне шоколадне поліно готове! Просочений апельсиновим сиропом корж у поєднанні з шоколадно-вершковим кремом – це щось неймовірне! Хочете відчути себе справжніми французами? Тоді нумо готувати!

Час приготування: 40 хвилин

Час на випічку: 10 хвилин

Вам знадобиться:

Для бісквіту:

  • 4 яйця
  • 100 грамів цукру
  • 25 грамів какао
  • 75 грамів борошна

Для начинки:

  • 200 грамів чорного шоколаду
  • 300 грамів вершків 33% жирності
  • 100 грамів цукру
  • 70 грамів апельсинових цукатів
  • 200 грамів апельсинового соку

Приготування:

  1. Розігрійте духовку на 220 градусів.
  2. Білки відокремте від жовтків. Жовтки збийте з цукром у пишну, світлу масу. Просійте туди борошно та какао. Перемішайте до однорідності.
  3. Збийте білки з дрібкою солі до твердих піків. Ознака правильно збитих білків – якщо ви перевернете миску над головою, вони звідти не витечуть. Але обережно, не облийтеся!:) Половину готових білків покладіть у жовткову суміш. Перемішайте. Покладіть іншу половину білків. Ще раз акуратно перемішайте до однорідності. Але не дуже довго, щоб з тіста не вийшло все повітря.
  4. Застеліть квадратне деко пергаментом (в мене деко розміром 35 на 45 сантиметрів). Поставте у духовку на 10-15 хвилин.
  5. Поки бісквіт випікається, візьміться за сироп. Апельсиновий сік (свіжий або з пакету), цедра 1 апельсину, цукор доведіть до кипіння. Залишите вистигати.
  6. Готовий бісквіт переверніть на решітку пергаментом вгору, зніміть пергамент та залиште вистигати.
  7. Для крему шоколад поріжте на шматки. Доведіть половину вершків до кипіння і вилийте до шоколаду. Гарненько перемішайте, поки шоколад з вершками не утворять однорідну масу без грудочок.
  8. Іншу половину вершків збийте у скляній або керамічній мисці у міцну піну. Беріть лише найжирніші вершки. Вони мають бути добре охолодженими, аби швидко збилися у крем. Можете навіть на 5-10 хвилин поставити миску та вінчики міксера у морозильник. Головне правило для гарно збитого вершкового крему – холод!
  9. Перемішайте шоколадну масу з вершковою. Крем готовий!
  10. Покладіть бісквіт на плівку або пергамент. Просочіть його вашим апельсиновим сиропом. Зверху викладіть приблизно третину крему. Посипте цукатами. Залиште кінець бісквіту, десь сантиметрів 5, недомазаним кремом.
  11. Згорніть корж у рулет разом з плівкою. Вона не дасть коржу розірватися. А крем при згортанні рівномірно розподілиться до кінця рулету. Покладіть зрізом донизу. Намастіть решту крему зверху. Вилкою зробіть полоси, імітуючи малюнок дерева. Посипте какао крізь сито. Поставте на пару годин до холодильника.

Смачного!

Залишити відповідь