Нуга з мигдалем та журавлиною.

Ох, це загадкове слово “нуга” з реклами шоколадних батончиків у 90-ті! Грошей у батьків було мало, а реклама зі всякими смаколиками змушувала мріяти про заморські ласощі. Ми з сестрою хотіли мати таку чарівну мазь, що нею можна було  намазати екран телевізора і дістати звідти будь-який батончик під час рекламного ролику))) Найбільше я любила “натс” і ненавиділа “снікерс” за його солонуватий присмак. Але ця горіхова текстура, що трохи тягнеться і липне до зубів, залишаючи горіховий післясмак – мммм! Це вже зараз я знаю, скільки всякої гидоти пхають у ті батончики. І ось, якось знайшла альтернативу тій самій улюбленій тягнучій текстурі – домашню горіхову нугу. Ви можете додати туди будь-які горіхи, сухофрукти, шоколад чи какао. Головне – гарно збити суміш поки вона аж міцно не всядеться на вінчиках та стінках посуду. Отже, нумо готувати!

Час приготування: 20 хвилин

Вам знадобиться:

  • 300 грамів цукру
  • 150 грамів меду
  • 50 грамів води
  • 50 грамів білків
  • 100 грамів смаженого мигдалю
  • 100 грамів сушеної журавлини
  • 30 грамів крохмалю
  • 30 грамів цукрової пудри

Приготування: 

  1. Квадратну форму 20 на 20 застеліть пергаментом. Хоча загалом можете взяти будь-яку, яку маєте. Змішайте крохмаль з цукровою пудрою і посипте дно половиною суміші.
  2. Цукор, мед та воду доведіть до кипіння у каструлі. Кип’ятіть хвилин 5-8. До температури 140 градусів. Якщо не маєте кулінарного термометру – капніть суміш до чашки з холодною водою. Якщо сироп не розпливається, а утворює міцну краплю це те, що вам потрібно.
  3. Коли сироп почне кипіти почніть збивати білки. Як сироп буде готовий, влийте його тонкою цівкою у білки, продовжуючи збивати на середній швидкості, поступово збільшуючі до великої. Збивайте хвилин 10-12 поки маса не стане дуже в’язкою і важкою до збивання.
  4. Додайте журавлину та мигдаль, перемішайте. Вилийте нугу у форму, розрівняйте, посипте другою частиною суміші крохмалю з цукровою пудрою.
  5. Поставте охолоджуватись до холодильника на годинку-дві. Потім – поріжте на шматки.

Смачного!

Залишити відповідь