Маково-лимонний кекс.

Скільки пам’ятаю, завжди у бабусі на городі ріс мак. З ним робилися смачнючі пиріжки та рулети. Його перетирали у ступці або пізніше у кавомолці, варили з цукром і таким чином, виходили смачнюча начинка. Поки ще я не знайшла легкого способу, як перетерти мак в умовах звичайної кухні у квартирі, блендер мій його не бере. Але натрапила на цей ось незвичайний маковий рецепт. Тут мак не треба терти, але він додає тісту надзвичайної розсипчастої теустури. А від лимона тут – цитрусовий аромат та легка кислинка. Через кілька днів маково-лимонний кекс стане ще смачнішим! Бо я до свого чергового безцукрового посту з’їла половину. Інша ж половина лежала непоміченою в холодильнику. Доки її таки не розпробував мій чоловік. І тоді я почула: “І чого я не спробував його ранше?”. Отже, якщо хочете нового смаколику до чаю, нумо готувати!

Час на приготування: 10 хвилин

Час на випікання: 50 хвилин

Зауважте, що всі складники мають бути кімнатної температури!

Вам знадобиться:

  • 150 грамів вершкового масла
  • 150 грамів цукру
  • 150 грамів пшеничного борошна
  • 70 грамів мигдалевого борошна (якщо не маєте, додавайте пшеничне)
  • 1 чайна ложка розпушувача
  • 3 яйця
  • 2 лимони
  • 50 грамів маку

Для сиропу: 

  • 3 столових ложки лимонного соку
  • цедра 1 лимона
  • 3 столових ложки цукрової пудри

Приготування:

  1. Розігрійте духовку до 180 градусів.
  2. Збийте масло з цукром у пишну білу масу, хвилинки 3-5.
  3. Збиваючі, додайте по одному яйця. Маса має бути однорідною.
  4. Додайте пшеничне та мигдалеве борошно, акуратно перемішайте тісто лопаткою.
  5. Додайте цедру лимонів (Це можна зробити на терці з дрібними вічками. Обережно, не зачепіть білу частину, вона дасть гіркоту) та 2 столових ложки лимонного соку, мак. Перемішайте.
  6. Прямокутну форму для хліба або кексів змажте вершковим маслом, викладіть тісто. Можете використати також порційні формочки для мафінів. Тоді зменшіть час випікання.
  7. Розрівняйте лопаткою та випікайте 50-60 хвилин. Зубочистка, встромлена до готового маково-лимонного кексу має вихожити сухою! Зауважте, що час випікання може різнитися в залежності від вашої духовки.
  8. Зваріть сироп. Дл цього зніміть цедру з лимона, вичавіть сік та додайте цукрову пудру. Закпип’ятіть. 
  9. Витягніть кекс з духовки. Прямо у формі попротикайте його зубочисткою або шпичкою і полийте сиропом. Дайте повністю вистигнути і насолоджуйтеся!

Смачного!

 

Залишити відповідь