Кіш з цибулею-пореєм.

Кіш – традиційний французький пиріг з овочами та вершково-яєчною заливкою. І я дуже його люблю! Він ситний, та поживний. До нього можна додати будь-які овочі, які ви любите. До цього моїм фаворитом був кіш з броколі та чері. Але цей, з цибулею-пореєм перевершив усі сподівання. Зізнаюся, що купила городину для цибулевого супу. Але коли знайшла рецепт з’ясувалося, що порей туди не пасує. Тому довелося видумувати щось інше. І я згадала про кіш. Порей має більш м’який смак, ніж звичайна цибуля, тому ідеально пасує для такого пирога з вершковою заливкою. А хрумка скоринка тіста буде чудовим контрастом до соковитої начинки. Отже, нумо готувати!

Час на підготовку: 20 хвилин

Час на випічку: 30-40 хвилин

Вам знадобиться (для форми 24 см):

Для тіста: 

  • 100 грамів вершкового масла
  • 200 грамів борошна
  • пів чайної ложки солі
  • 1 жовток
  • 1-2 столових ложки холодної води

Для начинки:

  • 700-900 грамів цибулі-порея
  • 200 грамів сметани
  • 100 грамів вершків або молока
  • 3 яйця
  • 200 грамів твердого сиру
  • сіль, перець, мускатний горіх, кунжут – за смаком

Приготування:

  1. Моє улюблене пісочне тісто для основи робиться у блендері за пару хвилин. Покладіть туди вершкове масло, борошно і сіль, збийте у крихти.
  2. Додайте жовток, воду і збивайте, поки тісто не утворить велику грудку. Дістаньте з блендера, загорніть у плівку і поставте у холодильник на 15-20 хвилин.
  3. Розігрійте духовку до 200 градусів.
  4. Коли час мине, розкачайте тісто, покладуть у форму, змащену маслом. Проколіть виделкою у кількох місцях. Покладіть усередину сирий горох або квасолю. Це буде вантажем, який не дасть тісту підніматися. Поставте у духовку на 10 хвилин.
  5. Витягніть основу з духовки, дістаньте бобові і поставте тісто ще на 5-7 хвилин у духовку.
  6. Тим часом візьміться за начинку. Цибулю промийте гарненько. Між листям між ховатися грязюка. Поріжте кільцями.
  7. Покладіть у окроп і варіть пару хвилин після закипання. Відкиньте на друшляк і лишіть вистигати.
  8. Тим часом приготуйте заливку. Яйця розбовтайте виделкою. Додайте сіль, перець, мускатний горіх і вершки (або молоко) зі сметаною. Гарненько розмішайте. Додайте натертий на терці з великими вічками сир. Лишіть трохи для посипки готового пирога.
  9. На основу викладіть цибулю-порей, залийте вершково-яєчню сумішшю і поставте у духовку на 20 хвилин. Час випікання може різнитися в залежності від вашої духовки! Пильнуйте, аби утворилася золотава скоринка. Коли час мине, посипте сиром, що лишився, кунжутом і випікайте ще хвилин 5.
  10. Все, ваш ідеальний перекус готовий!

Смачного!

Залишити відповідь