Тарт Татен з помідорами.

Яблучний, класичний,  варіант цього тарту давно люблю глибокою та відданою любов’ю. Знала, що винахідливі французи роблять його з іншими фруктами і навіть овочами. Але не думала, що помідорний буде аж настільки смачний! Тарт Татен – це пиріг-перевертень. Не у сенсі, що коли місяць у повні він перетвориться на вовкулаку і буде гризти вам п’яти:) Спочатку у такому пирозі ви маєте підготувати фрукти або овочі, накрити їх зверху тістом і пекти у такому вигляді. Таким чином городина карамелізується і утвориться ніжний сік із легким присмаком карамелі. А тісто згори утворить хрумку скоринку. І якщо посипати згори тарт Татен з помідорами листочками базиліку – ваші смакові рецептори заспівають йому серенаду. Якщо я вас переконала-

отже, нумо готувати!

Час на підготовку: 10 хвилин

Час на випічку: 20 хвилин

Вам знадобиться:

Для начинки:

  • 500 грамів помідорів-чері
  • 2 столових ложки оливкової олії
  • 2 столових ложки меду
  • сіль, перець

Для основи: 

  • 200 грамів борошна
  • 100 грамів вершкового масла
  • 1 яйце
  • 2 столових ложки льодяної води
  • сіль

або: якщо вам ліньки робити тісто, візьміть готове листкове з магазину

Приготування:

  1. Помідори помийте, покладіть на розігріту сковороду. Краще взяти її з залізною ручкою, аби поставити одразу у духовку. Не маєте такої – робіть у звичайній, потім перекладете обережно перекладіть начинку у форму для випічки. Отже, помідори полийте оливковою олією, посипте сіллю та перцем, полийте медом. Тримайте помідори на середньому вогні хвилин зо 5, злегка струшуючи сковороду. Аби овочі готувалися рівномірно.
  2. Приготуйте тісто. Для цього покладіть у блендер борошно, масло, пів чайної ложки солі і перемеліть до дрібних крихот. Додайте жовток і пару столових ложок холодної води. Знову збивайте поки не утвориться грудка тіста. Тісто розкатайте у коло розміром з вашу форму для випічки. Покладіть у холодильник на 15 хвилин. Або ж пропустіть всі ці маніпуляції і візьміть готове листкове бездріжжове тісто.
  3. Накрийте помідори зверху тістом. Краєчки заштовхайте всередину під начинку, аби утворити бортик. Зверху помажте збовтаним з чайною ложкою цукру білком. У кількох місцях проколіть тісто виделкою, аби виходила зайва пара.
  4. Поставте у духовку. Випікайте за температурі 200 градусів 15-20 хвилин. Пильнуйте, аби утворилася золотава скоринка. Час випічки різниться в залежності від вашої духовки!
  5. Коли час мине, дістаньте пиріг з духовки. Накрийте сковороду тарілкою і різко перевернуть. Робити це треба швидко і бажано над раковиною. Бо може потекти сік.
  6. Притрусіть тарт Татен з помідорами згори свіжою зеленню базиліку  подавайте!

Смачного!

Залишити відповідь