Баба гануш.

Давно чула про цю закуску із дивною назвою, та все не доводилося приготувати. І ось, настав її час! І я стала запеклим її любителем. Тому, що в її основі – мої укохані баклажани. Це – страва східної кухні. Назва не має нічого спільного з нашою жінкою старшого віку;)  У перекладі баба гануш звучить як “задоволений тато”.  Кажуть, що одна жіночка, поки  готувала обід, забула у печі баклажани і вони згоріли. Чоловік її розлютився, бо був дуже голодним. Та вона не розгубилася і вийняла з баклажанів ніжну серединку, змішала її з маслом та спеціями і ця страва дуже припала її чоловіку до смаку. А ще за переказами, у Сирії та Палестині вважають, що баба гануш здатна підвищити жіночу привабливість (тут я знову впала у мовну колізію, бо баба гануш – наче чоловічого роду, але ж закуска – вона)) і зазвичай її готують дівчата, що збираються вити заміж.  Як на мене – сумнівні такі твердження. Бо у страві стільки спецій та часнику, що можна хіба чортів у пеклі відлякувати, а не приваблювати мужчин:) Але те, що баба гануш – надзвичайна смакота – це факт.

Отже, нумо готувати!

Час на приготування: 10 хвилин

Час на запікання: 30 хвилин

Вам знадобиться:

  • 3 баклажани
  • 3 зубці часнику
  • 50 грамів кунжуту або пасти тахіні
  • 1 лимон
  • 50 грамів оливкової олії
  • 0,5 чайних ложки кумину
  • сіль, перець, зелень кінзи – за смаком

Приготування:

  1. Баклажани помийте, проколіть вилкою у кількох місцях і запікайте у духовці 20-30 хвилин за температури 180 градусів. Час запікання може різнитися в залежності від духовки. Перевіряйте, баклажани мають стати м’яким і легко проколюватися. Деякі ще спалюють шкірку над плитою, а вже потім кладуть до духовки. Дивіться, що вам більше до душі. Шкірку все одно потім обдирати.
  2. В блендері збийте кунжутне насіння (або пасту тахіні) з часником, соком лимона, оливковою олією, сіллю, перцем, кумином та зеленню (можете взяти, яка вам до смаку, хоч м’ята, хоч петрушка) до пюре.
  3. З баклажанів зніміть шкірку, та покладть м’якоть до блендера з вашою пряною сумішшю. Збийте до однорідності.
  4. Подавайте як гарнір до м’яса або риби, до канапок або лавашу. Це- ідеальна закуска або ж гарнір.

Смачного! 

 

Залишити відповідь