В’ялені помідори.

Як увібгати кілограм  томатів у 200 грамову банку? Запросто! Треба їх зав’ялити. Чим я і успішно займаюсь п’ятий рік поспіль. Коли наступають холоди  надворі панує осінь, я купляю кілограмів так шість-сім томатів сорту “сливка” і сушу-сушу-сушу. В квартирі розповзається насичений запах помідорів, трав та тепла. Стає надзвичайно приємно і затишно.  Оце так справжнє літо в банці, а не переварені по три доби варення та джеми з тонною цукру. Отже, як ви могли помітити, я надзвичайний фанат в’ялених помідорів:) І ця чудова італійська традиція вже цілком прижилася у нашій родині. Не розумію, чому у нас в країні не могли придумати таку смакоту?! Якщо ви ще не пробували їх, обов’язково спробуйте! І обійдуться вони вам набагато дешевше аніж закордоні аналоги з магазину. Такі помідорки можна покласти до пасти, картоплі, печені, зробити з них соус та й просто покласти на бутерброд зі шматочком сиру. Це надзвичайна смакота! Далі буде багато літер, але не лякайтеся. Все набагато швидше, просто я докладно описую процес.

Якщо я вас переконала, нумо готувати!

Час на підготовку: 10 хвилин

Час на сушіння – 3-4 години

Час на консервацію: 10 хвилин

Вам знадобиться:

  • 3 кілограми помідорів-сливок
  • 2-3 зубчики часнику
  • 1 пачка суміші італійських трав
  • сіль
  • 200-300 грамів оливкової олії холодного віджиму

Приготування:

  1. Томати миєте, розрізаєте навпіл, якщо вони невеличкі. На чотири частини – якщо великого калібру.
  2. Складаєте розрізом догори на деко, застелене фольгою. В принципі, можете і не застилати. Але віддирати потім застиглий сік та олію – та ще розвага. Кладете плоди впритул, дуже тісно одне до одного.
  3. Збризкуєте злегка олією, посипаєте сіллю та зовсім трошки – травами. 
  4. Ставите у духовку, розігріту на 50-70 градусів. Ще ліпше – якщо у вас є ковекція. Помідорки сушаться швидше. Але я перший раз робила їх у звичайній радянській газовій, ну знаєте, ті, в яких не працює термометр, горить низ, а верх сирий і відпадають ручки, які регулюють газ:) То теж помідори вийшли нівроку. Тільки трошки довше. Отже, вам треба підсушити ваш томатики годинки з 3-4. Пильнуйте, бо з боків вони можуть занадто швидко підсушуватися. Тоді просто кладіть занадто засушені на середину дека, а з боків підкладіть сируватих. Готові вони, коли серединка ще злегка м’яка, я не люблю засушених аж занадто. Краєчки при цьому підсушені і наче загорнуті до середини.
  5. 2-з банки по 200-300 грамів обдаєте окропом разом з кришками та просушуєте. Зубчики часнику ріжете на пластинки. Коли час мине, витягаєте ваші томати і складаєте до банки. На дно кладете пару пластинок часнику, трави, трамбуєте помідори. Поклали до половини – знову кладете часник, трави і далі помідори. Трамбуйте гарненько. Згори теж кладете трави та часник. Заливаєте оливковою олією. Я занурюю по краю банки ніж аж до  дна і по ньому ллю олію. Я пробувала з соняшниковою, але не так смачно. Рафіновану не раджу – це продукт, багатий трансжирами і нічого корисного в ньому вже не лишилося. Навіщо вам це їсти? Хоча, звісно, можете обрати ту, яка вам до смаку. Дивіться, аби у банці не було бульбашок повітря. Для цього злегка потрусіть її, аби всі “капітошки” вискочили. Коли олія закрила банку майже по вінця – закриваєте кришкою.
  6. Все. Зберігаєте у холодильнику. Готові можете скуштувати за добу. А загалом – чим довше стоять, тим смачніші. В мене достояли до нового врожаю. Ми їмо їх економно, ще й друзів підгодовуємо. Коли будете діставати з банки, можна трохи просушити олію серветкою. І коли взимку ви візьмете шматочок свіжого хліба, змащеного вершковим сиром, покладете на нього ці томати, відкусите шматочок – ви потрапите у рай, я вам точно кажу!;)

Смачного!

Залишити відповідь