Італійська баклажанова запіканка.

В мене відсьогодні є ще одна улюблена баклажанова страва. Ця запіканка. Помідори-баклажани-сир, як на мене, ідеальне поєднання! Італійці ж вони знають толк в їжі. Підгледіла цю запіканку у однієї італійки. Вона стверджує, що так готувала її бабуся. Це – проста і доступна для усіх їжа. Хоча не думаю, що пармезан та моцарела так вже аж доступні та прості для українців, але це не привід відмовляти собі у смакоті. Моцарелу я замінила на сулугуні, а пармезан таки замінити нічим. Його смак ну просто ні з чим не сплутати. Тому дивіться самі, можете його  не класти. Кухня – це творчість, тож творіть!:) Смакує італійська баклажанова запіканка як у гарячому, так і в холодному вигляді. Так що експериментуйте і пробуйте, що вам більше до смаку. Отже, нумо готувати!

Вам знадобиться: 

  • 5 великих баклажанів
  • 5 великих помідорів
  • 1 цибулина
  • 3 зубці часнику
  • 100 грамів червоного вина
  • пучок базиліку
  • паприка
  • сіль, перець за смаком
  • 2 столових ложки томатної пасти
  • 300-400 грамів моцарели
  • 100 грамів пармезану

Приготування:

  1. Баклажани помийте, розріжте вздовж на пластини товщиною 0,5-1 сантиметр. Посоліть, залиште на 20 хвилин аби вийшла гіркота та зайва волога. 
  2. Поки баклажани соляться, візьміться за соус. Підсмажте цибулину до прозорості, додайте порізаний дрібно часник. За хвилину влийте 100 грамів червоного сухого вина і дайте йому трохи випаруватися. Взагалі можете обійтися без нього. Але це класичний італійський соус, куди ж тут без вина:)
  3. Помідори помийте, надріжте знизу навхрест та обваріть окропом. Хай постоять пару хвилин. Потім залийте холодною водою та зніміть з них шкірку. Поріжте середніми кубиками. Покладуть у сковороду до часнику та цибулі. Додайте томатну пасту, паприку, сіль, перець, базилік (можна взяти сухий)  та залиште тушкуватися під кришкою на маленькому вогні 30 хвилин. Часом помішуйте. У вас має вийти густий соус. Якщо буде забагато води, відкрийте кришку, збільшіть вогонь  і потушкуйте ще 10 хвилин.
  4. Баклажани обсушіть серветкою і підсмажте у кілька партій на оливковій олії. Викладайте пластинки на сковороду в один шар. 
  5. Промокніть зайву олію на готових баклажанах паперовим рушником.
  6. На дно форми для запікання покладіть 2-3 ложки томатного соусу. На нього в один шар – баклажани. На них – густенький шар томатного соусу. Зверху посипте натертою на терці з великими отворами моцарелою. Шар сиру має бути густенький. Присипте злегка пармезаном, натертим на терці з дрібними отворами, і вкладайте наступний шар баклажанів. Далі – соус, сир і знову баклажани. Має вийти всього по три шари. Останнім має бути помідорний соус, присипаний сиром.
  7. Ставите форму у духовку на 200 градусів на 30-40 хвилин. Зверху має утворитися рум’яна скоринка. Пильнуйте, аби не підгоріли. Ваша духовка може смажити сильніше.
  8. Дістаньте запіканку з духовки, дайте трохи вистигнути і насолоджуйтесь! Подавати можна зі свіжим салатом. Чоловікові дуже смакувало зі спагетті:)

Смачного!

Залишити відповідь