В мене відсьогодні є ще одна улюблена баклажанова страва. Ця запіканка. Помідори-баклажани-сир, як на мене, ідеальне поєднання! Італійці ж вони знають толк в їжі. Підгледіла цю запіканку у однієї італійки. Вона стверджує, що так готувала її бабуся. Це – проста і доступна для усіх їжа. Хоча не думаю, що пармезан та моцарела так вже аж доступні та прості для українців, але це не привід відмовляти собі у смакоті. Моцарелу я замінила на сулугуні, а пармезан таки замінити нічим. Його смак ну просто ні з чим не сплутати. Тому дивіться самі, можете його не класти. Кухня – це творчість, тож творіть!:) Смакує італійська баклажанова запіканка як у гарячому, так і в холодному вигляді. Так що експериментуйте і пробуйте, що вам більше до смаку. Отже, нумо готувати!
Вам знадобиться:
- 5 великих баклажанів
- 5 великих помідорів
- 1 цибулина
- 3 зубці часнику
- 100 грамів червоного вина
- пучок базиліку
- паприка
- сіль, перець за смаком
- 2 столових ложки томатної пасти
- 300-400 грамів моцарели
- 100 грамів пармезану
Приготування:
- Баклажани помийте, розріжте вздовж на пластини товщиною 0,5-1 сантиметр. Посоліть, залиште на 20 хвилин аби вийшла гіркота та зайва волога.
- Поки баклажани соляться, візьміться за соус. Підсмажте цибулину до прозорості, додайте порізаний дрібно часник. За хвилину влийте 100 грамів червоного сухого вина і дайте йому трохи випаруватися. Взагалі можете обійтися без нього. Але це класичний італійський соус, куди ж тут без вина:)
- Помідори помийте, надріжте знизу навхрест та обваріть окропом. Хай постоять пару хвилин. Потім залийте холодною водою та зніміть з них шкірку. Поріжте середніми кубиками. Покладуть у сковороду до часнику та цибулі. Додайте томатну пасту, паприку, сіль, перець, базилік (можна взяти сухий) та залиште тушкуватися під кришкою на маленькому вогні 30 хвилин. Часом помішуйте. У вас має вийти густий соус. Якщо буде забагато води, відкрийте кришку, збільшіть вогонь і потушкуйте ще 10 хвилин.
- Баклажани обсушіть серветкою і підсмажте у кілька партій на оливковій олії. Викладайте пластинки на сковороду в один шар.
- Промокніть зайву олію на готових баклажанах паперовим рушником.
- На дно форми для запікання покладіть 2-3 ложки томатного соусу. На нього в один шар – баклажани. На них – густенький шар томатного соусу. Зверху посипте натертою на терці з великими отворами моцарелою. Шар сиру має бути густенький. Присипте злегка пармезаном, натертим на терці з дрібними отворами, і вкладайте наступний шар баклажанів. Далі – соус, сир і знову баклажани. Має вийти всього по три шари. Останнім має бути помідорний соус, присипаний сиром.
- Ставите форму у духовку на 200 градусів на 30-40 хвилин. Зверху має утворитися рум’яна скоринка. Пильнуйте, аби не підгоріли. Ваша духовка може смажити сильніше.
- Дістаньте запіканку з духовки, дайте трохи вистигнути і насолоджуйтесь! Подавати можна зі свіжим салатом. Чоловікові дуже смакувало зі спагетті:)
Смачного!
Приготувала) все дуже смачно! На мій смак моцарелли потрібно трохи менше, 2х пачок вповні вистачає) а самі баклажани я попередньо запекла, то вони вийшли дуже ніжні, не люблю смажене