Ви любите печені бурячки? Я донедавна буряк не їла взагалі. Якось мені не смакувало. А от моя прабабця дуже любила цукрові. Вони були білі всередині і дуже солодкі. Бабуся мала величезний погріб, вона називала його просто ямою. Згори це був просто дерев’яний дах і в нас, малих, складалося враження, що сам будинок з вікнами та дверями був схований під землею. Там пахло вогкістю, землею і було темно та страшно. У холодній та вогкій темряві ховалися буряки. Під весну їх під’їдали миші та щурі. Хоч лишалося городини на той час у ямі дуже мало. Бурячки перебиралися, пошкодженими годували худобу, а цілі – просто варили. По кілька годин:) Бабуся була старенька і часто забувала на плиті каструлі і йшла теревенити з сусідками. Тоді в хаті пахло смаженими буряками. Відтоді в мене єдина асоціація з буряками – запах паленого:) А от ці, навпаки – мають – неперевершений запах, коли їх запікаєш! Адже тут і часничок, і чебрець, і оливкова олія! Суцільна користь для організму! Буряк і часник – це класично-смачне поєднання.Отже, нумо готувати!
Вам знадобиться:
- 3 середніх буряки
- голівка часнику
- пару гілочок чебрецю
- 3 столових ложки оливкової (або іншої рослинної) олії
- виноградний оцет, сіль, перець – за смаком
Приготування:
- Вимийте буряки. Якщо молоді – кладіть прямо зі шкіркою. Якщо старі – зніміть її.
- Поріжте на восьмушки. Тобто четвертинки ще раз навпіл:)
- Розберіть часник на зубки, почистіть.
- У форму покладіть буряки, часник, чебрець, приправте олією, оцтом, сіллю та перцем. Накрийте з верху фольгою та поставте у духовку приблизно на годину. За годину зніміть фольгу і запікайте ще 10 хвилин.
- Страва готова! Можете їсти так, можете приготувати такі ось бутерброди з фетою або вершковим сиром. Намастіть ним чорний хліб, покладіть буряк, часник, ожина – за вашим бажанням.
Смачного!