Абрикосовий джем.

Коли зараз потрапляєш на ринок – розбігаються очі. Персики, помідори, баклажани, броколі, зиркає на тебе малина та ожина підморгує, майорить яскравими плямами молоденька морква та огірочки. Ходить гарбуз по городу та й питається свого роду…))) І ти тягнеш усе це добро додому, наче хом’як. З того салатик, з того – маринадик, те запекти, те посмажити, те – з’їсти живцем! Негайно! Варення й нашій родині якось особливо не їдять. Та коли навкруг таке розмаїття смаків та кольорів, так і тягне законсервувати шматочок літа у банку і лишити до зими. Отож я піддаюся спокусі і роблю варення або джеми. Але просто малина там чи ожина – то мені нудно. Мені давай щось незвичайне! І ось трапився на очі рецепт цього от абрикосового джему. Кисло-солоденький, з легкими нотками мигдалю та чебрецю. Ну чим не літо у банці? Якщо я вас теж переконала, нумо готувати!

Вам знадобиться:

  • 1 кілограм абрикосів
  • 300 грамів цукру
  • сок 1 лимона
  • 1 пакетик “Желфікс”
  • 100 грамів води
  • кілька гілочок чебрецю

Приготування:

  1. Абрикоси розрізаєте навпіл та виймаєте кісточки. Кісточки не викидаєте! Їх треба розбити та витягти ядра. Вони нададуть джему особливий присмак. Готуйтеся до того, що шматки кісточок можуть літати по усій кухні. Бо шкаралупа у них, виявляється, набагато міцніша за звичайну горіхову. І, аби їх розгатити, треба трохи постаратися. Бережіть пальці!
  2. Кип’ятите воду у великій каструлі. Занурюєте шумовкою половинки абрикосів у окроп. Чекаєте 30-40 секунд і витягаєте звідти у миску з дуже холодною вдою. За кілька хвилин – виймаєте і даєте стекти воді. Це робиться для того, аби абрикоси лишилися ціленькими половинками і не розлізлися, коли ви їх будете варити. Особливі маньяки кухонної справи ще знімають з них шкірку. Я хоч і відношу себе до таких, знімати шкірку мені біло ліньки, тому лишила так:)
  3. Змішайте пакетик “Желфіксу” з половиною цукру (150 грамів). Якщо ви любите солодше, додайте ще грамів 100-150.
  4. Інші 150 грамів цукру змішайте у каструлі з 100 грамами води та зваріть сироп. Треба дочекатися поки суміш закипить та розчиниться цукор.
  5. Покладіть цукор з “Желфіксом” у абрикоси та обережно перемішайте.
  6. Вкиньте абрикоси у сироп та кип’ятіть хвилин 5-10. Ви побачите, як ваш джем стане густішати. Додаєте чебрець. Свіжий або сухий. Не маєте – не морочтеся. Без нього теж нівроку. Слідкуйте, аби ягоди не розповзлися. Відключайте плиту та розкладайте їх по стерилізованих банках, заливайте сиропом. Закриваєте кришками. В мене вийшло 3 банки на 300 грамів.
  7. Все, ваша смакота готова і має дочекатися зими.

Смачного!

 

Залишити відповідь