Крашанки. Міфи та реальність натуральних фарбників.

Щороку бачу у стрічках, як господиньки роблять репости відео та фото різних видів фарбування яєць. Що ж, я теж прихильник натуральних засобів. Але все не доходили руки спробувати різні види. Одразу зауважу, що все таки мій улюблений – рецепт моєї бабусі. Фарбування лушпинням цибулі. Але цього року приємно вразили ще кілька видів натуральних фарбників. А от деякі взагалі викликали посмішку:)

До прикладу – фарбування фіалками. У статті йшлося про те, аби натерти яйця квітами. По-перше де їх знайти посеред міста. По-друге – для французів, до прикладу, це вишукані квіти, які дуже обережно додають для ароматизації десертів. А ми отак – бери та три:) Також потішили рецепти з фрешу моркви або ягід. Як на мене, це дорогувате задоволення – варити яйця у такому сокові. Та й взагалі то я його ліпше вип’ю, ніж витрачу на фарбування крашанок.

Отже, далі покажу, що в мене вийшло з відварами різних рослин. Нумо фарбувати!

  1. Каркаде. Заливаєте 100-200 грамову пачку літром води. Кип’ятите хвилин 20. Занурюєте зварені яйця, чекаєте 20 хвилин і дістаєте синьо-фіолетову красу. Думаю, коли потримати їх там ще довше, колір буде більш інтенсивним.

  1. Лушпиння з цибулі. Наші продавці тримають руку на пульсі, що надзвичйано приємно. Самій збирати лушпиння якось ліньки. А тут знайшла у супермаркеті пакет за 4.99. З половини зробила відвар за тією ж схемою. 20 хвилин кип’ятила, 20 хвилин тримала у відварі. Результат надзвичайно потішив!

  1. Куркума. Пачку меленої спеції розчинила у літрі води. Кип’ятила 20 хвилин. Занурила яйця на 20 хвилин. Вона набули яскраво-жовтого кольору. Можна лишити на довше, аби були ще яскравішими.

  1. Синя капуста. Приємно вражена цьгорічним результатом. Торік вся моя фарба від такого способу лишалася не на яйцях, а на моїх руках. Цього разу вирішила бути впертішою. 20 хвилин кип’ятила посічену капусту, додала 2 столових ложки оцту і лишила зварені яйця в розчині на ніч. Вийшов просто космос із зірками! Дуже сподобався мені цей колір!

  1. Дурня дурнею другий рік – відвар шпинату. Дала йому другий шанс. І хоч варені яйця пролежали у рідині ніч, нічого цікавого з ними не сталося. Оцініть самі.

Ще один загальний секрет до всього – додайте у відвар одну або дві столових ложки оцту перед тим, як покладете туди яйця. І будуть вам красиві і яскраві крашанки!

5 Replies to “Крашанки. Міфи та реальність натуральних фарбників.”

  1. До речі, у тебе в декорі березове листячко) А в ньому також фарбують)) У відварі з березового листя яйця набувають жовтого кольору)

    1. Ні, то ліщіна:) Але дякую за пораду! Спробую!;)

  2. Юльчику, сама не пробувала, але сказали, що гарно фарбує відвар з чорниці;)

    1. Чорниці шкода. Їх ліпше з’їсти!)))))

      1. То ж потім і з’їсти її можна! )
        Відварену вже, правда )))

Залишити відповідь