Моя ідеальна паска. Або панеттоне.

Панеттоне взагалі-то різдвяний кекс родом з Мілану. Але він і формою і вмістом схожий на нашу паску. То чому би не переінакшити італійську різдвяну випічку на нашу великодню?! А якщо це ще й надзвичайно смачно? Я довго шукала рецепт своєї ідеальної паски. Всі, що не пробувала видавалися то занадто хлібними, то несолодкими, то крихкими та й родзинки я не надто люблю. Але ця паска, яку я робила у мами торік, перевершив усі очікування! Тут багато цукатів, запашна та волога м’якушка та легкий аромат цитрусових. Вам доведеться приділити їй трохи уваги, та результат вас дуже потішить. Хоча, чемно кажучи, рецептів швидких пасок я не знаю:) Далі буде багато тексту, але хай це вас не лякає. Отже, нумо готувати! 

Вам знадобиться:

Закваска:

  • 200 грамів борошна
  • 100 грамів теплої води
  • 6 грамів свіжих дріжджів

Сироп

  • 60 грамів води
  • 90 грамів цукру

Фрукти

  • 350 грамів родзинок
  • 350 грамів цукатів ( я робила з апельсиновими та імбирними)
  • цедра 1 лимона

Перше тісто:

  • 570 грамів борошна
  • 230 грамів води
  • 230 грамів закваски
  • 160 грамів цукру
  • 130 грамів жовтків
  • 180 грамів вершкового масла кімнатної температури

Основне тісто

  • 430 грамів борошна
  • 170 грамів води
  • 5 грамів рідкого солода (можна і без нього, але він дасть легкий аромат смаженої скоринки)
  • 150 грамів цукру
  • 60 грамів меду
  • 1510 грамів першого тіста
  • 170 грамів жовтків
  • ваніль
  • 6 грамів солі
  • 220 грамів вершкового масла кімнатної температури
  • фруктова суміш

Приготування:

День 1. Зранку.

Закваска

  1. Нагрійте воду до кімнатної температури. Розчиніть в ній дріжджі. 
  2. Додайте борошно і замісіть тугеньке тісто.
  3. Залиште підходити 7-8 годин у теплому місці без протягів.

День 1. Вечір.

Перше тісто

  1. Змішайте воду, закваску та цукор.
  2. Додайте борошно і перемішайте міксером з насадками-крюками хвилини 3. Поступово додавайте жовтки з інтервалом у 1-2 хвилини. 
  3. Далі – та сама процедура з вершковим маслом. Додавайте невеличкі шматочки та вимішуйте. Треба аби всі складові гарненько вимішалися після додавання хвилин 5-8.
  4. Готове тісто накрийте плівкою та лишіть у холодильнику на 8-9 годин. Я просто лишаю на ніч.

Фрукти

  1. Змішайте цукор з водою для сиропу, прогрійте до розчинення цукру, додайте цукати та родзинки.
  2. Зніміть цедру з лимона або апельсина, додайте до фруктів.
  3.  Накрийте плівкою та лишіть на ніч. Сироп можете також ароматизувати додатково ромом або будь-яким міцним запашним алкоголем.

 

День 2. Ранок або день

Друге тісто.

  1. Змішайте з водою цукор, солод та мед. 
  2. Додайте борошно та перше тісто і вимішуйте міксером з насадками-крюками 3 хвилини.
  3. Так само, як і в першому тісті, додавайте по 1-2 жовтки з інтервалом у 1-2 хвилини.
  4. Додайте сіль та ваніль.
  5. Невеликими шматочками додавайте вершкове масло, поки все не вмішається.
  6. Наприкінці додайте фрукти, з яких попередньо злийте сироп.
  7.  Готове тісто лишіть при кімнатній температурі на 40-50 хвилин. Воно може видатися вам рідкуватим, але не додавайте борошна! Тісто не має бути таким тугим, як на класичну нашу паску.

Формування та випікання

  1.  Руки змастіть олією. Розділіть тісто на 6-7 шматків. У вас мають вийти паски по 500-600 грамів. Якщо вам до вподоби менші, підбирайте під свій об’єм форм.
  2.  Дайте тісту відпочити півгодини на столі. Якщо воно зарідке, кладіть одразу до форми. 
  3. Лишіть паски підходити у формах на 4-5 годин. Якщо у вас у квартирі досить холодно, як зараз у мене, ражу нагріти духовку до 50 градусів, вимкнути, і лишити підходити паски там.
  4. Коли час мине, розігрійте духовку до 190 градусів. 
  5.  Змастіть поверхню пасок сумішшю з жовтка та молока.
  6. Поставте у духовку на 30-35 хвилин. Знову ж таки, слідкуйте за вашою духовкою. Якщо не впевнені, проколіть паску шпажкою і перевірте на готовність. Різні духовки можуть по-різному пекти.
  7. Готову паску ближче до низу проколіть навхрест довгими шпажками (продаються у будь-якому супермаркеті на відділі одноразового посуду як шпажки для шашликів) та переверніть догори ногами вистигати кілька годин. Я кладу таку конструкцію до каструлі, головне, аби верх паски, що буде у вас внизу, не торкався дна. Це робиться для ідеальної серединки. Якщо вони стоятимуть просто, можуть деформуватися, адже серединка в них дуже ніжна! В принципі, якщо ви печете їх у формах, можете лишити вистигати там.
  8. Прикрасьте за смаком.

Смачного!

Рецепт звідси

 

Залишити відповідь