Салат з сочечевиці з сиром, буряком та кропом.

Рецепт трапився на очі у одній з улюблених кулінарних програм “На маленькій паризькій кухні”. Його авторка стверджує, що це – класичний французький салат з прованською заправкою. Подумати тільки, прованська заправка не з базиліком, тим’яном чи ще якоюсь замудреною травою а з кропом! Взагалі з огляду на деякі його складові, він цілком би міг бути українським, як на мене:) Зокрема, маю на увазі сочевицю.

Чи любите ви сочевицю, як люблю її я? Це зараз вона стала для нас чимось мало не екзотичним. А в мене вона пов’язана зі смаками дитинства. Моя прабабуся у селі на Луганщині вирощувала її. Пам’ятаю неймовірно смачні пиріжки, які пекла у печі її подруга-сусідка. Вона, мабуть, була на ті часи єдиною власницею хати-мазанки. Стояла вона поодиноко – у 80-ті роки 20 сторіччя всі вже мали більш сучасні будинки.  Досі пам’ятаю запах сушених і розвішаних під стелею трав, образи у кутках, старі фотографії у рамках і пиріжки прямо з печі. Це була неймовірна смакота, яку зараз вже, мабуть, ніде не скуштуєш! Отже, не буду далі заглиблюватися у історію, а пропоную скуштувати цей простий, ситний та вегетаріанський варіант обіду. Отже, нумо готувати!

На 3 порції салату вам знадобиться:

  • 200 грамів сочевиці
  • лавровий листок
  • 1 варений або запечений буряк
  • 200 грамів фети або козячого сиру
  • оливкова олія

Для заправки:

  • невеликий пучечок кропу
  • 2 столових ложки фруктового оцту (в мене яблучний)
  • 2 столових ложки оливкової олії
  • сіль та перець за смаком

Приготування

  1. Спочатку промийте та зваріть сочевицю. На 200 грамів вам знадобиться 400 грамів холодної води. Залийте її, додайте лаврове листя, дочекайтеся закипання і варіть 5-7 хвилин. Пробуйте, адже різні сорти можуть варитися різний час. В мене була жовта і варилася десь 5 хвилин. Злийте воду, дайте стекти через сито.
  2. Запечіть або зваріть буряк. Я запікала у духовці десь 40 хвилин на 200 градусах. Протикайте і пробуйте на готовність виделкою.
  3. Приготуйте заправку. Покладіть у блендер кріп разом із стеблами, 2 столових ложки оцту, 2 столових ложки оливкової олії, сіль та перець. Перебийте до однорідної маси.
  4. Викладіть на тарілку сочевицю, наріжте буряк скибочками, покришіть сир, полийте заправкою та трохи полийте оливковою олією. І насолоджуйтесь!

Смачного!

 

Залишити відповідь