Це англійський простий хліб, що його винайшла одна з господинь у 1940 році. Вже уявляю ваше реакцію: “о, хліб, це ж довго та нудно”. Не лякайтеся! Саме цей готується легко і просто. Нетреба довго вимішувати і годинами стояти над заквасками та опарами чекаючи, доки тісто підійде. Ще один його особливий плюс – він готується на цілозерному борошні. Воно набагато корисніше за очищене від усього живого біле. Замішуєтся на раз-два. А до нього ми ще зробимо печеного часника. Хоча це і не обов’язково. Але це надзвичайне поєднання! Хоча на рахунок саме часника я була налаштована скептично. Ну що може бути смачного у ньому?! І помилялася. Спробуйте та переконайтеся самі!
Отже, нумо готувати!
Вам знадобиться
Для хліба
- 225 грамів цілозернового борошна (я брала житнє)
- 225 грамів пшеничного борошна вищого сорту
- 7 грамів дріжджів
- чайна ложка солі
- столова ложка меду
- 300 мілілітрів теплої води
- висівки для обсипки
Для запеченого часнику
- 3 великі голівки часнику
- 30 грамів вершкового масла
- 30 грамів будь-якої рослинної олії
- 2 столові ложки меду
- сушений або свіжий розмарин
- пару лаврових листочків
- сіль та перець за смаком
Приготування хліба
- Просійте 225 грамів цілозерного борошна та борошна вищого сорту у миску. Від цілозерного у вашому ситі можуть лишитися великі частинки висівок, залиште їх для обсипки хлібини.
- Додайте 7 грамів сухих швидкодіючих дріжджів
- Додайте столову ложку меду, чайну ложку солі і 300 мілілітрів теплої води. Температура води має бути такою, аби вам приємно було тримати і ній пальця.
- Перемішайте ложкою. Тісто вимішувати не треба. Просто змішайте все разом і сформуйте пласку хлібину, покладіть на деко, змащене олією. Верхівку хлібини змастіть олією.
- Зробіть три надрізи ножем упоперек та посипте висівками.
- Поставте у тепле місце, де немає протягів, на 30 хвилин.
- Коли час мине, поставте у духовку розігріту на 200 градусів на 30 хвилин, до утворення рум’яної скоринки.
Поки хліб підходить, можете взятися за часник.
- Відрізаєте гострим ножем верхівки у голівок, аби розкрити зубки.
- Кладете у форму зрізом донизу. Додаєте розмарин, лаврове листя, 30 грамів вершкового масла, 30 грамів олії та 2 столові ложки меду. Солите та перчите.
- Ставите на 20-25 хвилин у розігріту на 180 градусів духовку.
- Дістаєте, додаєте трохи температури і потім ставите туди хліб.
По домівці тим часом будуть линути неймовірні аромати! Якщо у вас вистачить терпіння, хвилин 20 охолоджуєте хліб, аби він не був надто гарячим. Виколупуєте зубчик часнику з домівки і намазуєте на хліб. Можете також розплавити у духовці камамбер або інший твердий і плавкий сир і намазати зверху. Можете просто намазати вершковим маслом. Хліб щойно з печі, замішаний на вашій любові і тільки з натуральних складників – це неймовірно!
Смачного!
На диво смачний хліб! Ми майже ніколи хліб не купуємо – готую його сама на житній заквасці без дріжджів вже роки зо два. Але ж інколи хочеться зовсім іншого смаку, тож вирішила спробувати за Вашим рецептом: надто вже гарно він виглядає на фото, ще й по опису швидко робиться. І все – так! Легко, швидко і зі своїм неповторним смаком за рахунок поєднання різного борошна (цілозерне брала пшеничне і житнє приблиззно навпіл). Чоловікові і сину дуже подобається, тож готувала його вже не раз. Правда, запікати часник до нього ще не пробувала. На черзі – фоккача! 🙂
Неодмінно спробуйте ще й часнику, він на диво смачний! І поділіться, як закваску робите? Я якось спробувала, вона просто скисла:(