Хліб Доріс Грант з печеним часником.

Це англійський простий хліб, що його винайшла одна з господинь у 1940 році. Вже уявляю ваше реакцію: “о, хліб, це ж довго та нудно”. Не лякайтеся! Саме цей готується легко і просто. Нетреба довго вимішувати і годинами стояти над заквасками та опарами чекаючи, доки тісто підійде. Ще один його особливий плюс – він готується на цілозерному борошні. Воно набагато корисніше за очищене від усього живого біле. Замішуєтся на раз-два. А до нього ми ще зробимо печеного часника. Хоча це і не обов’язково. Але це надзвичайне поєднання! Хоча на рахунок саме часника я була налаштована скептично. Ну що може бути смачного у ньому?! І помилялася. Спробуйте та переконайтеся самі!

Отже, нумо готувати!

Вам знадобиться

Для хліба

  • 225 грамів цілозернового борошна (я брала житнє)
  • 225 грамів пшеничного борошна вищого сорту
  • 7 грамів дріжджів
  • чайна ложка солі
  • столова ложка меду
  • 300 мілілітрів теплої води
  • висівки для обсипки

Для запеченого часнику

  • 3 великі голівки часнику
  • 30 грамів вершкового масла
  • 30 грамів будь-якої рослинної олії
  • 2 столові ложки меду
  • сушений або свіжий розмарин
  • пару лаврових листочків
  • сіль та перець за смаком

Приготування хліба

  1. Просійте 225 грамів цілозерного борошна та борошна вищого сорту у миску. Від цілозерного у вашому ситі можуть лишитися великі частинки висівок, залиште їх для обсипки хлібини.
  2. Додайте 7 грамів сухих швидкодіючих дріжджів 
  3. Додайте столову ложку меду, чайну ложку солі і 300 мілілітрів теплої води. Температура води має бути такою, аби вам приємно було тримати і ній пальця. 
  4. Перемішайте ложкою. Тісто вимішувати не треба. Просто змішайте все разом і сформуйте пласку хлібину, покладіть на деко, змащене олією. Верхівку хлібини змастіть олією.
  5. Зробіть три надрізи ножем упоперек та посипте висівками.
  6. Поставте у тепле місце, де немає протягів, на 30 хвилин.
  7. Коли час мине, поставте у духовку розігріту на 200 градусів на 30 хвилин, до утворення рум’яної скоринки.

Поки хліб підходить, можете взятися за часник.

  1. Відрізаєте гострим ножем верхівки у голівок, аби розкрити зубки.
  2. Кладете у форму зрізом донизу. Додаєте розмарин, лаврове листя, 30 грамів вершкового масла, 30 грамів олії та 2 столові ложки меду. Солите та перчите. 
  3. Ставите на 20-25 хвилин у розігріту на 180 градусів духовку. 
  4. Дістаєте, додаєте трохи температури і потім ставите туди хліб.

По домівці тим часом будуть линути неймовірні аромати! Якщо у вас вистачить терпіння, хвилин 20 охолоджуєте хліб, аби він не був надто гарячим. Виколупуєте зубчик часнику з домівки і намазуєте на хліб. Можете також розплавити у духовці камамбер або інший твердий і плавкий сир і намазати зверху. Можете просто намазати вершковим маслом. Хліб щойно з печі, замішаний на вашій любові і тільки з натуральних складників – це неймовірно!

Смачного!

 

 

2 Replies to “Хліб Доріс Грант з печеним часником.”

  1. На диво смачний хліб! Ми майже ніколи хліб не купуємо – готую його сама на житній заквасці без дріжджів вже роки зо два. Але ж інколи хочеться зовсім іншого смаку, тож вирішила спробувати за Вашим рецептом: надто вже гарно він виглядає на фото, ще й по опису швидко робиться. І все – так! Легко, швидко і зі своїм неповторним смаком за рахунок поєднання різного борошна (цілозерне брала пшеничне і житнє приблиззно навпіл). Чоловікові і сину дуже подобається, тож готувала його вже не раз. Правда, запікати часник до нього ще не пробувала. На черзі – фоккача! 🙂

    1. Неодмінно спробуйте ще й часнику, він на диво смачний! І поділіться, як закваску робите? Я якось спробувала, вона просто скисла:(

Залишити відповідь