Тарт Татен. Французька класика

За легендою одна французька пані хотіла зробити пиріг, але пересмажила яблука. Тоді вирішила, що просто покладе зверху тісто і засмажить його так. Вийшло надзвичайно! Не дарма, вже друге століття, цей десерт, названий її прізвищем, улюбленець усього світу. Це яблука у карамелі настільки ніжні, що просто тануть у роті. А на дні – запечена розсипчаста скоринка. І ще один великий плюс тарт Татен – він легко готується. Сьогодні поділюся рецептом найпростішого у світі рубаного тіста, яке дуже пасує нашим карамельним яблучкам. До речі, такий тарт готують з грушами, абрикосами, персиками і навіть помідорами.

Отже, нумо готувати!

Вам знадобиться

Для яблучної начинки

  • 70 грамів вершкового масла 
  • 120 грамів цукру або меду
  • 1 кілограм яблук (добре сюди пасують Симеренко, Гала або Голден)

Для коржа

  • 100 грамів замороженого вершкового масла
  • 200 грамів борошно (я брала суміш вівсяного та цілозерного пшеничного)
  • 1 жовток
  • 2 столових ложки льодяної води
  • дрібка солі

Приготування:

  1. Розігріваєте духовку до 180 градусів
  2. На сковорідку кладете 120 грамів цукру та 70 грамів масла. Перемішуєте і розтоплюєте, допоки суміш не набуде коричнево-золотавого відтінку.
  3. Якщо у вас сковорода зі з’ємною ручкою, лишаєте карамель у ній. Якщо ні – переливаєте у форму для випічки (діметр десь 20-22 см). Бажано не роз’ємну, аби карамель не витекла. 
  4. Яблука (5-6 штук, у мене Симеренко) очищуєте від шкірки, розрізаєте на 4 частини кожне і вирізаєте серединки.
  5. Викладаєте по колу у форму, трохи вдавлюючи у карамель.
  6. Ставите у духовку на 15 хвилин.
  7. Беретеся за тісто. У блендер з насадкою-ножем кладете 200 грамів борошна та 100 грамів вершкового масла. Збиваєте кілька хвилин, поки не утворяться невеличкі грудочки. 
  8. Додаєте жовток і 2 великі ложки холодної води. Знову збиваєте. За кілька хвилин тісто має скачатися у шар. Якщо ні – додайте ще потроху ложку-2 холодної води.
  9. Розкачуєте тісто по діаметру вашої форми.
  10. Дістаєте яблука і накриваєте їх тістом. Краї загинайте донизу під яблука. Протикаєте наскрізь тісто виделкою, аби вийшло зайве повітря. Добре притискаєте корж до яблук.
  11. Ставите у духову шафу на 20 хвилин, або більше. Поки корж не набуде коричневого кольору.
  12. Дістаєте з духовки і одразу перевертаєте на тарілку. Обережно, може текти карамель! Не чекайте жодної хвилини, бо яблука застигнуть і прилипнуть до форми і тоді вам доведеться їсти його догори дригом прямо у формі. (зі мною і таке траплялося:)
  13. Можете трошки остудити і покласти зверху на теплий  шматочок пирога ложку морозива. Можете їсти геть холодним, присипавши корицею. Цей пиріг смакує у будь-якому вигляді!

Смачного!

Рецепт звідси

Залишити відповідь