Імбирні пряники. Запашні новорічні солодощі

Так як сьогодні – новий рік за старим стилем, вирішила потішити вас святково-зимовим рецептом. Роблю ці пряники вже котрий рік поспіль. Тісто настільки запашне, що просто не можна всидіти спокійно, поки вони печуться у духовці. Увесь дім наповнюється неймовірними ароматами свята, домашнього затишку і тепла. І що найцікавіше – пряники можуть зберігатися хоч місяць, при цьому не втрачаючи свого смаку і текстури. Рецепт простий. Нічого не треба довго вимішувати й збивати. Хіба що вам знадобиться час, аби тісто відпочило у холодильнику.

 

Отже, нумо готувати!

Вам знадобиться:

  • 3 столові ложки меду
  • 2 столові ложки цукру
  • 2 чайні ложки меленого імбиря
  • 2 чайні ложки меленої кориці
  • 3 гвоздики, розтовчені у ступці
  • 1/3 чайної ложки свіжого натертого імбиру (можна і без нього)
  • 1 чайна ложка соди
  • 70 г вершкового масла
  • 1 яйце
  • 280 г пшеничного борошна (я робила навпіл з житнім)

 

Для глазурі:

  • 1 яєчний білок
  • 150 грамів цукрової пудри

Приготування:

Змішайте цукор, мед, спеції, поставте на вогонь і доведіть до кипіння. Мед ліпше взяти гречаний, так пряники вийдуть ще ароматнішими. Але якщо не маєте його, беріть будь-який. Зняти солодку масу з вогню, додати чайну ложку соди. Суміш почне пінитися і збільшиться у об’ємі – саме це вам і потрібно. Додаєте туди 70 грамів вершкового масла. Перемішуєте, аби масло розтануло і суміші поєдналися. Яйце злегка збовтуєте виделкою і виливаєте до медової маси, перемішуєте. Просійте туди борошно і замісіть тісто. Воно може вийти трохи рідкуватим, як на пряники. Але не лякайтеся і не додавайте борошно. Так ви тільки його заб’єте.

Покладіть тісто на годинку-дві до холодильника. Там воно застигне і стане більш пластичним і міцним. Коли мине час, діставайте тісто і розкачуйте його між двома листками пергаменту. Нижній шар пергаменту трохи притрусіть борошном. Мені подобається розкачувати тісто тонко, аби пряники виходили хрумкішими. Якщо вам більше до вподоби  м’який варіант – просто розкачуйте тісто товстіше. За допомогою формочок виріжте фігурки. Не маєте формочок – вирізайте склянкою. Викладіть фігурки  на деко, застелене пергаментом і випікайте 10 хвилин за температури 180 градусів.


Далі у вас кілька варіантів. Можна просто притрусити готові пряники цукровою пудрою. Якщо хочете зробити ялинки, як у мене, вам знадобиться 3 металеві фігурки-зірочки різних розмірів. Виріжте ними тісто, посередині зірочок зробіть  отвори коктельною соломинкою  або шпажкою. Запечіть. Візьміть довгу шпажку, або зубочистку і насадіть на неї готові зірочки від більшої до меншої. Притрусіть цукровою пудрою. Я ними прикрашаю дім. Стоять усі свята і неймовірно пахнуть!

Ще можна пряники глазурувати. Для цього просто змішайте білок з цукровою пудрою і покрийте готові вироби. Маєте час і натхнення – додайте до глазурі харчову фарбу, покладіть у кондитерський мішечок, або просто у пакет, від якого відріжте маленький куточок і малюйте, що вам заманеться!

 

Смачного!

Рецепт звідси

 

Залишити відповідь