Після того, як написала рецепта, мене питали, з чим його їсти. Ну, власне, для цього я його робила. Для пирога! В мене назбиралося кілька варіантів морквяного. Досить скептично ставилася до його назви і інгредієнтів.
Морквяний пиріг…хм…не дуже люблю моркву, а ще й в пирозі, що то має таке бути? Такі приблизно мала думки. Але варто було лише спробувати! Це просто пісня! Моркви там не чути абсолютно, але вона надає надзвичайну текстуру коржам. Вони виходять вологими і пористими. До того ж прянощі і цедра збагачують пиріг неймовірно зимовим ароматом.
Отже, нумо готувати!
Вам знадобиться:
- 200 грамів сирої моркви
- 200 грамів цукру (або меду)
- 250 грамів борошна (я брала цілозернове)
- 3 яйця
- 0,5 чайної ложки солі
- 5 грамів розпушувача
- 100 грамів рослинного масла без запаху (у мене оливкове)
- 50 грамів будь-яких підсмажених горіхів (у мене лісові)
- 100 грамів родзинок або цукатів
- 2 чайних ложки кориці
- 2 чайних ложки мускатного горіха
- Цедра одного апельсина
Приготування:
Спочатку посмажте горіхи. Брати вже підсмажені – не раджу. Хто зна, як їх зберігали. Зі свого досвіду можу сказати, що скоріше за все вони будуть відсирілі і смак буде геть не той.
Розігріваєте духовку до 180 градусів. Змазуєте форму маслом. Ця кількість тіста розрахована на форму 18 сантиметрів. Виходить пишний корж, який можно різати навпіл.
Збиваєте яйця з цукром до білої, пишної маси. Ще смачніше, якщо взяти цукор коричневий, або гречаний мед. Змішуєте борошно з розпушувачем та спеціями і просіюєте зверху яєчної маси, додаєте сіль і акуратно розмішуєте лопаткою. Тонкою цівочкою ллєте олію. Знову акуратно вмішуєте. Додайте натерту на дрібній терці моркву, цедру апельсина. Перемішуєте. Далі – горіхи з цукатами або родзинками. Змішали – виливаєте у форму і гайда до духовки! Випікаєте 30-40 хвилин. Перевіряєте, аби верхівка зарум’янилася, а якщо протикаєте зубочисткою, вона має вийти сухою.
Далі – хай ваш ніжний та запашний корж вистигне. В кого нема терпіння в котиться слина від аромату (як це було в мене) хвилин за 5 виймаєте з форми і ставите на решітку вистигати хвилин 10-15. Розрізаєте навпіл. Це дуже зручно робити ножем-пилкою. Потім дістаєте з холодильника цитрусовий курд і щедро змащуєте перший корж. Кладете другий і поливаєте верхівку. Він дуже легкий і швидко всотується коржами. Далі ставите чай, кличете гостей і насолоджуєтесь! Хоча можете і не кликати. Особисто я сама можу вм’яти половину;)
Смачного!
Юльчик, благодарю за рецепт. Очень классный. Только вместо мандаринового курда использовала сгущенку. Получилсь очень сочно)
З таким пирогом що завгодно буде смачно! Рада, що сподобалось!;)