Шарлотка із грушами та мигдалем

Чи любите ви французьких кондитерів, як люблю їх я?

Французи творять щось неймовірне! В їх руках торти, тістечка та пироги перетворюються на шедеври! Один із таких кондитерських геніїв – Крістоф Мішалак. Завжди має свій погляд на класичні варіанти рецептів. Подумати тільки, звичайну шарлотку перетворити на повітряний і невагомий десерт. Просто неможливо відмовитися від такого шматочка! До того, як познайомилася із цим рецептом вважала, що шарлотка – то просто такий бісквіт із дрібно посіченими яблуками. Нічого подібного! Втім, деяких потрібних інгредієнтів, як то рожева вода, я не мала. Раджу і вам використати те, що маєте. Наприклад, просто ваніль. Я вдалася до експерименту. І він таки був цілком вдався! Пропоную і вам створити цю неймовірну і нестандартну смакоту. Нумо готувати!

Отже, вам знадобиться

Для тіста:

  • 3 яйця
  • 100 гр. цукру
  • 100 гр. муки
  • мигдалеві пелюстки та цукрова пудра для посипки

Для мусу:

  • 125 грамів молока
  • 125 грамів марципану
  • 10 грамів листового желатину
  • 260 грамів вершків 33% жирності

Для пряних груш:

  • 300 грамів груш
  • 200 грамів води
  • 200 грамів цукру
  • кориця, гвоздика, бадьян, шафран – опціонально
  • пергамент, олівець, форма для випічки діаметром 18-20 см., кондитерський мішок

Приготування

Ми будемо готувати бісквіт, як на печиво савоярді. Отже, розділіть білки та жовтки. Якщо яйця щойно із холодильника, лишіть їх на годинку-дві при кімнатній температурі. Це важливо! Лише так ви отримаєте тісто потрібної якості ті пишності. Збиваєте білки із дрібкою солі до м’яких піків. Додаєте третину цукру. Збиваєте, додаєте вдруге і потім втретє. Вам потрібно домогтися, аби збиті вершки набули вигляду “пташиного клюву”, тобто аби меренга міцно трималася і не падала із вінчиків міксера. Розмішуєте жовтки і додаєте їх обережними рухами зверху вниз до білків. Потім додаєте 100 грамів муки. Так же обережно перемішуєте до однорідної маси.

Міряєте висоту та приблизну довжину вашої форми і на пергаменті малюєте дві паралельні лінії. Відстань між ними має дорівнювати висоті вашої форми. Довжина – половину довжини.  Знизу малюєте такі самі лінії. Перевертаєте пергамент, аби вам не довелося їсти ваші малюнки 🙂 Кладете тісто до кондитерського мішка і видавлюєте товсті ковбаски між ліній, які ви креслили. Відстань від кожною – десь пару міліметрів. У вас має вийти дві половини “заборчика” із тіста, з якого ви потім зберете основу для торта. Із тіста, що лишилося на іншому листку пергамента видавлюєте коло рівне діаметру форми. Тісто присипаєте мигдалевими пелюстками та цукровою пудрою. За 5 хвилин знову посипаєте цукровою пудрою. Випікаєте коржі  у духовці на 190 градусів 10 хвилин.

Тим часом беретеся за груші. Для торта потрібно приблизно 3 велиих. Очищуєте шкірку, ріжете навпіл, вирізаєте серединку. В каструлі змішуєте воду із цукром, кладете прянощі і груші. Варите їх із 30 хвилин, поки вони не стануть трохи прозорими та м’якими. Витягуєте, зливаєте сироп, він нам іще знадобиться.

А тим часом беремося за мус. 10 грамів листового желатину замочуєте у великій кількості води. 125 грамів молока кипя’тите, зливаєте воду із желатину і розчиняєте у молоці.  Заливаєте цією сумішшю 125 грамів порізаного марципану і збиваєте все блендером до однорідності. Чекаєте, поки маса вистигне до 30 градусів. Якщо не маєте термометра, пробуєте аби було ледь тепле. Збиваєте 260 грамів вершків. Додаєте третину вершків до марципанової суміші. Перемішуєте. Додаєте решту вершків, воду флердоранжа (можна придбати в Ашані, або не заморочуватися і покласти ваніль) і акуратно і повільно перемішуєте. Мус готовий!

Можно збирати торт! Обрізаєте нижню частину коржів, які ви викладали за формою печива, аби вони стали у формі рівненько. Приміряєте і ставите у форму. Дно теж обрізаєте, аби воно стояло між боками рівненько і без дірочок. Туди може витекти мус! Просочуєте коржі сиропом, що лишився від груш, додавши туди воду флердоранжу.  Обережно аби не сильно їх розмочити 🙂 Заливаєте мус. Мус треба залити не до верху, аби лишилося місце для груш. Ставите на годинку у холодильник аби все узялося і застигло. Витягаєте із холодильника, кладете зверху груші, порізані кубиками. Посипаєте мигдалевими пелюстками та цукровою пудрою. І насолоджуєтесь смакотою!

Все робиться дуже просто, попри те, що довгий рецепт. Просто хотілося описати вам все дуже докладно! 🙂

12743853_497599960427109_2436552029648875859_n

Смачного!

Прокоментуйте це

2 Replies to “Шарлотка із грушами та мигдалем”

  1. Я іла, смакотинне. Він якийсь СВІЖИЙ.. Рекомендую однозначно

    1. Дякую, Альона!Дуже приємно, що вам сподобалося!:)

Залишити відповідь